Kijken & Luisteren

Lezing: Erfgoedbewaarders van Fruit

Appelproeverij

Pomko schrijft fruitkundige cultuurhistorische verhalen waarin het zoeken, borgen en bewaren van het erfgoed omtrent oude fruitrassen centraal staat. Je ontdekt de aanpak van boomgaardprojecten van Pomko. Deze kunnen alle kanten op: een collectie- of themaboomgaard, de reconstructie van een oorspronkelijke aanplant op een kasteel uit pakweg 1810 of het tot leven brengen van een pomologisch boek of naslagwerk,… Niet zomaar boomgaarden dus, maar altijd boomgaarden met een sterk, lokaal verankerd en erfgoedkundig verhaal.

Het ultieme doel van Pomko is: “wat we van onze voorouders kregen, doorgeven aan onze (klein)kinderen.” Wat Pomko, leert, ervaart, boeit, ruikt, proeft,… willen we ook doorgeven aan onze toekomstige generaties. Dat ook zij nog lange tijd snel en op een hedendaagse (lees digitale) manier toegang krijgen tot het rijke fruitkundig verleden dat in België in de 18de en 19de eeuw zo centraal stond.

Rond kastelen werden vroeger niet alleen prachtige parken en moestuinen aangelegd maar er was ook leifruit aanwezig in allerhande vormen. Het was het opperste doel van de ‘kasteel-hovenier’ om niet alleen het mooiste fruit op de leibomen te kweken maar ook op tafel te presenteren wanneer de kasteelheer hoog bezoek mocht ontvangen.
In deze lezing nemen we je mee op pad doorheen de wondere wereld van cultuurhistorische boomgaardprojecten.

Datum

zaterdag 23 september 2023 van 11:00 tot 12:00

Locatie

Paviljoen

Prijs

Gratis
Pomko