Het belang van lokaal winkelen in de Buurderij: "Plaatselijke boeren en producten moeten we absoluut steunen"

08/09/2023

Lekkere producten hoeven niet altijd van veraf te komen. De Buurderij werkt samen met lokale boeren om op een ecologische manier kwaliteitsvolle producten van bij ons aan te bieden. Vrijwilliger Frank Leys legt uit waarom je in de winkel moet langskomen. 

"Met de Buurderij willen we ervoor zorgen dat lokale producenten hun eigen producten lokaal kunnen aanbieden en verkopen. Het is een meer klimaatvriendelijke manier van consumeren die ondertussen ook onze lokale boeren ondersteunt. We willen dus graag zo veel mogelijk mensen klant laten worden bij ons (lacht). Naast het ecologische onderdeel is het sociale ook belangrijk voor ons. Daarom werken we, via de lokale vzw Hof Van Beieren, met vrijwilligers die een beperking hebben om de winkel uit te baten." 

"We kiezen doelbewust voor een verhaal waarin al onze producten, van de boerderij tot de tafel, in België blijven. Dat is voor ons heel belangrijk en willen we ook onder de aandacht brengen van de bezoekers die naar het Rubenskasteel in Zemst komen. Wanneer je de winkel binnenstapt zie je ook dat we heel wat te bieden hebben. Persoonlijk denk ik dat de mensen verrast zullen zijn door ons aanbod. We hebben verschillende soorten confituren, etherische oliën, kruiden, honing en bloesems te vinden. Daarbovenop hebben we ook allerlei ciders, sterke drank en bier die dus allemaal volledig van bij ons zijn."

Toen ik als vrijwilliger startte bij de Buurderij had ik mij nooit voorgesteld dat er zo'n groot aanbod van lokale producten zou zijn

"De manier waarop onze producten geteeld worden is natuurlijk ook belangrijk. Zo werken we samen met een boer die zijn oude veeboerderij heeft omgezet naar een boerderij die koolzaadolie produceert en volledig klimaatneutraal te werk gaat. Hij voorziet volledig in zijn eigen verwarming en elektriciteit via onder andere zonnepanelen. Al de andere boeren die bij ons aangesloten zijn, zitten ook volledig in dat overgangsproces om klimaatneutraal te worden. Dat is niet onbelangrijk als je ziet welke normen België en Europa opleggen tegenwoordig."

"Toen ik als vrijwilliger startte bij de Buurderij had ik mij nooit voorgesteld dat er zo'n groot aanbod van lokale producten zou zijn. Daarom wil ik graag andere mensen ervan bewust maken dat ze gerust meer lokaal kunnen winkelen. Alles wat je nodig hebt kan je vaak lokaal kopen en op die manier draag je mee aan het succes van het hele verhaal. Het is eigenlijk in ieders voordeel omdat je groenten niet van de andere kant van de wereld hoeven te komen voor ze op je bord liggen. De producten zijn dus ook een pak verser. Wat ook niet onbelangrijk is, is dat al onze vrijwilligers mensen zijn met enorm veel inzet die je graag te hulp staan bij al je vragen."

Ik heb zoveel mogelijk rondleidingen meegevolgd om alles te weten te kunnen komen over het kasteel, maar ook over onze zeer beroemde bewoner Rubens natuurlijk die hier de laatste jaren van zijn leven heeft doorgebracht

"Vanuit het Hof Van Beieren hebben we niet zo veel winkelerevaring, maar de mensen van Stories Unfold verzekeren ons dat de winkel tot nu toe echt een succes is. Dat merken we zelf ook aan de voorraden die telkens uitgeput geraken en die we ook continu moeten aanvullen (lacht). We zijn heel tevreden al van de manier van samenwerken met het festival die los van onze winkel ook een succes is."

"Het helpt natuurlijk ook dat we in een domein zitten waar je echt verliefd op kan worden. De afgelopen jaren was het niet altijd toegankelijk, maar elk moment dat het open was ben ik steeds op bezoek gekomen. Ik heb zoveel mogelijk rondleidingen gevolgd om alles te weten te komen over het kasteel en over zijn beroemde bewoner Pieter Paul Rubens. Het pand heeft heel wat uitstraling en is perfect om verschillende dingen in uit te baten zodat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van het gebouw. Ik zie niet in waarom je geen bezoek zou brengen aan zowel onze winkel als het festival (lacht)."

Frank Leys, vrijwilliger Buurderij