Kennis doorgeven is het belangrijkste tijdens de workshop lippenbalsem maken

26/10/2023

Voor Veerle De Vos, van herboristerie Helianthus, is kennis doorgeven een van de dingen die ze het liefst doet. Al meer dan twintig jaar is De Vos gepassioneerd bezig met kruiden. “Ik vind het leuk om mijn kennis door te geven en zo de mensen te leren wat ik zelf ook allemaal ontdekt heb”, zegt De Vos. “Dat vind ik persoonlijk echt fantastisch en is de reden waarom ik workshops geef. Ik heb een passie om die kennis door te geven. Daar halen zowel ik als de deelnemers veel energie uit.”  

Voor de workshop van vandaag ging De Vos aan de slag met allerlei ecologische materialen zoals bijenwas of klimop om eigen lippenbalsems, zalven en zeep te maken. Onder het motto van ‘Wat je zelf maakt, maak je beter.’ “Het is zo simpel eigenlijk om, met producten waar je gemakkelijk aangeraakt, allerlei eigen producten te maken. Je moet gewoon weten hoe. Vandaag zijn we bijvoorbeeld met cacaoboter, duindoorn olie, bijenwas en caritas boter gaan werken om lippenbalsem te maken. Die producten meng je gewoon met elkaar en smelt je daarna waarmee de kous af is. Ik merk dat er steeds meer mensen op zoek zijn om meer hun eigen producten te maken om wat autonomer te kunnen leven. Dat bindt goed in met wat ik graag doe natuurlijk (lacht).”  

Het is een beetje vergelijkbaar met mayonaise maken waarbij je een eierdooier als emulgator hebt, maar hier is onze emulgator op basis van olijfolie

“Daarnaast hebben we ook handcrèmes gemaakt vandaag. De werkwijze voor handcrèmes en gezichtscrèmes is trouwens hetzelfde. De etherische oliën die we erbij mengen, maken daarin het verschil. Voor een zalf heb je allerlei vetten nodig die je smelt, maar voor een crème gebruiken we zowel water als vet. Het is een beetje vergelijkbaar met mayonaise maken waarbij je een eierdooier als emulgator hebt, maar hier is onze emulgator op basis van olijfolie.” 

De passie voor de natuur kreeg De Vos nochtans niet noodzakelijk van thuis uit mee. “Mijn ouders waren daar helemaal niet mee bezig. Zij kwamen nog uit de tijd van de oorlog en ze waren volledig mee met de vernieuwing die daarop volgde met frigo’s, televisie en auto’s. Mijn grootouders daarentegen waren daar wel geïnteresseerd in. Ze gingen in de tuin kruiden plukken en kenden alle nuttige planten. Zelf ben ik uiteindelijk ook pas later via een beurs geïnteresseerd geraakt in kruiden waarna ik een cursus ben gaan volgen.” 

Met haar workshops wil De Vos de mensen enthousiast maken om zelf meer in de natuur te duiken en op basis van de materialen die ze daarin vinden hun eigen producten te maken. “Ik merk dat mensen tegenwoordig kritischer zijn over wat ze kopen en waarmee hun producten gemaakt zijn. Vroeger kochten de mensen maar van alles zonder echt stil te staan bij wat ze kochten. Nu staan we veel meer stil bij of iets wel gezond is of niet. Als je het dan nog eens goedkoper zelf kan maken, met lokale en verse ingrediënten waarom zou je dan nog twijfelen (lacht).” 

Workshop lippenbalsem maken
Workshop lippenbalsem maken
Workshop lippenbalsem maken
Workshop lippenbalsem maken