Schatten vinden en maken tijdens de workshops in het Rubenskasteel

28/08/2023

Verbindend tekenen brengt jong en oud dichter bij elkaar.

Tijdens Stories Unfold gaan er verschillende workshops door waar jong en oud van kunnen genieten. Een van die workshops is verbindend tekenen die gegeven wordt door Lore Schuerman. “Verbindend tekenen is een heel ongeremde manier om samen creatief te zijn zonder dat er op voorhand een resultaat vastgelegd wordt.”, zegt Schuerman. “Het is dus een vrij experimentele manier van werken. Ik begeleid de groep dan stap voor stap met verschillende technieken en spelvormen om samen aan de slag te gaan.” 

Op die manier kunnen kinderen op een laagdrempelige manier initiatief leren nemen. “De kinderen nemen zelf initiatief en de ouders volgen hun kinderen. Daaruit kunnen ze onderling veel halen omdat de kinderen het gevoel krijgt dat ze hier mogen zijn en dat ze beslissingen mogen maken die een verschil maken. Het geeft de kinderen zelfzekerheid en het moedigt hen aan om zelf te ondernemen.” 

“Het was leuk om te merken dat de kinderen ook groeien doorheen de workshop. In het begin zag je dat de kinderen het nog niet gewend waren om samen te schilderen. Zeker het jongste kind van twee jaar snapte in het begin nog niet alles. Zo wou de jongste aanvankelijk enkel alleen schilderen, maar naar het einde toe merkte je dat hij veel meer op zijn gemak was met iedereen zijn ding te laten doen. Dan mochten de ouders uiteindelijk ook meedoen, want in het begin mocht dat niet altijd van de kinderen (lacht).” 

“Deze methode pas ik ook toe bij mijn eigen kinderen. Hoewel de meeste workshops voor volwassenen zijn, vind ik het enorm leuk om met kinderen te werken. Het is mijn ambitie om mensen in verbinding te brengen door te tekenen of te schilderen.” 

Ambachtelijk juwelen leren smeden.

Wie graag juwelen wil leren smeden op een ambachtelijke manier kan terecht bij Iris Van Steenwinckel. In haar workshop gaan deelnemers zelf aan de slag met edelmetalen om daarmee zelf sieraden te maken. "Tijdens mijn workshop leren de deelnemers hoe ze zilveren ringen kunnen maken", zegt Van Steenwinckel. "We doorlopen het hele proces waarbij ze leren hoe ze het metaal moeten zagen, vijlen, solderen en dan hameren tot een afgewerkte ring. Tijdens de twee uur maken ze twee ringen die ze op het einde meenemen naar huis." 

Edelsmeden is zo uitgebreid qua technieken die je kan leren en die combinatie van wetenschappen en creativiteit spreekt mij enorm aan

Na haar studies kwam Van Steenwinckel voor het eerst in contact met het ambacht, maar de interesse voor het maken van juwelen was er al van jongs af aan. "Toen ik klein was knutselde ik al enorm veel met mijn mama. Vaak ook juwelen, maar in andere materialen natuurlijk. Op een bepaald moment was ik klaar met mijn studies interieurvormgeving en wou ik iets anders en kleinschaliger gaan doen. Edelsmeden is nog steeds een stuk design, maar wat het extra leuk maakt voor mij is dat je een groot stuk chemie, fysica en wetenschappen erbij kan betrekken. Edelsmeden is zo uitgebreid qua technieken die je kan leren en die combinatie van wetenschappen en creativiteit spreekt mij enorm aan."

"Voor de deelnemers is het volgens mij ook een absolute meerwaarde om het ambacht in deze omgeving van het Rubenskasteel te kunnen beleven. Ik zag toch al veel lachende gezichten tijdens de workshop(lacht). Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen nog tot 10 september verschillende workshops komen volgen bij mij op Stories Unfold."

Workshops Rubenskasteel 26/08/23
Workshops Rubenskasteel 26/08/23
Workshops Rubenskasteel 26/08/23
Workshops Rubenskasteel 26/08/23
Workshops Rubenskasteel 26/08/23