Stories Unfold

kasteel

Erfgoed herwaarderen bij Het Rubenskasteel

Tegen 2030 wil Toerisme Vlaanderen een netwerk van kastelen, domeinen en tuinen uitbouwen. In de aanloop daarnaartoe lanceert het nu de eerste editie van het ‘herwaarderingsfestival’ Stories unfold. Het is de bedoeling dat er elke twee jaar op een wisselende plek een editie komt. Het Rubenskasteel, ook wel “Het Steen” genoemd, mag als eerste plek Stories Unfold verwelkomen. 

In de voorgaande jaren werd er op het Rubenskasteel via een participatietraject met experten en omwonenden reeds een flinke basis gelegd voor de toekomst van het domein. Met Stories Unfold willen we nu verder experimenteren. Wat werkt en wat niet? Die kennis willen we tenslotte doorgeven en er anderen mee inspireren. 

Tijdens dit unieke evenement vind je er een gevarieerd aanbod aan culturele activiteiten, culinaire ervaringen en lokale initiatieven. Stories Unfold moedigt organisaties en bedrijven uit de buurt aan om de locatie te gebruiken, waardoor het project een steentje bijdraagt aan de gemeenschap. 

Vlaanderens historisch erfgoed maakt onze regio immers uniek. Het weerspiegelt niet alleen onze rijke geschiedenis, maar is ook een van onze belangrijkste toeristische troeven. Talloze erfgoedsites vertellen eeuwenoude verhalen. Die willen we koesteren. Daarom zoeken we onder de noemer 'Samen herbestemmen' een nieuwe invulling voor enkele van die bijzondere plekken, waaronder het Rubenskasteel. Een toekomst voor ons eeuwenoud erfgoed, die naadloos aansluit bij de ziel van die plekken. Zodat ze blijvend een meerwaarde vormen voor iedereen.

Dit initiatief geeft niet alleen de nationale bekendheid van Vlaamse landgoederen een boost, maar zet ze ook internationaal op de kaart. Het nodigt iedereen uit om kennis te delen, het brengt landgoedeigenaren en -exploitanten dichter bij elkaar, en het vergroot de lokale betrokkenheid. We zijn trots dat we mogen bijdragen aan de kennisopbouw en (her)waardering van Vlaamse landgoederen, en duurzaamheid op de agenda mogen zetten binnen het landgoednetwerk.

opening
castle
terras

De omgeving van het Rubenskasteel is groen en kwetsbaar. Daarom doen we voor Stories Unfold grote duurzaamheidsinspanningen. Niet alleen is het Paviljoen volledig circulair gemaakt (daar lees je hier alles over); we besteden ook veel aandacht aan de volgende aspecten:

  • We gebruiken weinig water dankzij de keuze voor composttoiletten op het domein.
  • We meten en compenseren onze CO2-voetafdruk.
  • We creëren zo weinig mogelijk afval en sorteren zorgvuldig.
  • We monitoren wat we verbruiken aan energie (die 100% groen is via een vast net), de CO2-concentratie, de hoeveelheid fijn stof en het geluidsniveau.
  • Op het hele evenement vind je alleen 100% herbruikbaar cateringmateriaal. 90% van onze menukaart bestaat uit vegetarische of veganistische maaltijden en we verspillen zo weinig mogelijk voedsel.
  • Na het event krijgen herbruikbare materialen zoals banners, vlaggen en houten planken een tweede leven dankzij onze nauwe samenwerking met circulaire partners.
  • Alle betrokken partijen – van organisatoren tot leveranciers, en van artiesten tot medewerkers – ondertekenden een ECO-charter.

 

Stories Unfold is een initiatief voor en van bezoekers. Al maanden voordat het evenement van start ging, betrokken we de buurt bij het project, van jong tot oud, en stimuleerden we lokale en regionale initiatieven. We houden die samenwerkingen levend gedurende het hele project.

Stories Unfold wil een toegankelijke en open plek zijn waar iedereen thuis is en iedereen zichzelf kan zijn.

Welkom!